Recept: Moka kafa sa pjenom

1

U moka pot sipajte vodu samo do linije koja se nalazi unutar rezervoara za vodu ispod ventila. Voda treba da bude hladna, a ne unapred zagrijana.

2

Zatim napunite filter od moka pota kafom. Slobodno stavite više kafe, jer filter i treba da bude prepun. Naravno, možete malo prstom da vratite višak kafe, ali nikako ne treba da pritiskate i pakujete kafu u filter, jer moka pot nije espresso mašina gdje se kafa tamperuje.

3

Kada napunite dobro filter, vratite ga na rezervoar sa vodom i zašrafite moka pot.

4

Zatim stavite moka pot na ringlu, koju uključite ali ne na najjaču vatru, nego na srednju temperaturu. Nije poenta da ringlu uključite na najjače, da biste što pre dobili kafu, već je stvar u tome da voda postepeno dostigne temperaturu ključanja i da zatim pod pritiskom prolazi kroz kafu. Time se dobija mnogo bolji i puniji ukus kafe i voda ravnomerno prolazi kroz filter. Pripremanje kafe u moka potu u proseku bi trebalo da traje desetak minuta.

Dok kafa ne počne da curi, pripremite u jednu šoljicu tri kašičice šećera, koji ćete upotrebiti za pravljenje kreme (pene). Čim kafa kafa počne da se pojavljuje u moka potu, odmah ga sklonite sa ringle i od te prve količine izvadite samo jednu kašičicu kafe i sipajte na šećer.

5

Vratite moka pot na ringlu da dovrši kuvanje kafe, a za to vreme energično izlupajte šećer i kašičicu kafe koju ste dodali sve dok ne dobijete ovako nešto. Za to vam je potrebno minut do dva minuta. Bitno je da vrlo brzo to radite, jer inače nećete dobiti željeni rezultat.

6

Za to vreme vaša kafa u moka potu biće spremna. Čim čujete zvuk koji podseća na kipenje mleka, poklopite moka pot i skinite ga sa ringle. Kafa je sada spremna za sipanje. Iz pripremljene šoljice sa mešavinom šećera i kafe, izdvojte malo ušečerene smese i sipajte u posebnu šoljicu iz koje ćete piti kafu. Zatim polako sipajte kafu iz moka pota uz povremeno mešanje.